Чому холодильник шумить?

- 22 серпня, 2020

Купуючи новий холодильник, споживачі розраховують на те, що він буде абсолютно безшумно працювати. Однак, ця думка помилкова, тому що абсолютно безшумно вона може тільки не працювати. Але іноді трапляється, що просто хочеться заткнути вуха під час роботи агрегату і тоді постає питання: чому холодильник шумить?

У цій статті ми розберемося, в яких ситуаціях холодильник працює і, коли це може свідчити про поломку.

Новий холодильник голосно гуде і гарчить

Якщо Ви придбали новий рефрижератор і не минуло тижня, як він почав видавати занадто гучний шум під час роботи компресора - це далеко не завжди свідчить про серйозну поломку і про те, що потрібно звертатися до сервісу за гарантійним ремонтом холодильника або повертати техніку в магазин.

Заявлений виробником рівень шуму холодильника може становити від 40 дБ, проте це не говорить про те, що Ви не чутимете його роботу. Але, якщо після встановлення агрегату та підключення його до електрики Ви чітко чуєте гуркіт, слід звернути увагу на наступні моменти:

Розпакування холодильника

Після того, як Ви вилучили прилад із коробки та видалили всі зайві плівки та пінопласт, відразу ставити прилад на місце буде не зовсім правильно. У розпаковуванні холодильника є один дуже важливий момент - болти, що транспортують. Ці болти призначені виключно для перевезення агрегату, вони утримують компресор та амортизаційні пружини. Якщо транспортувальні болти не демонтувати, амортизатори не виконуватимуть своєї функції і відповідно холодильник буде не просто шуміти, а видавати несамовитий гуркіт при роботі компресора.

Встановлення холодильника на постійне місце проживання

Після того, як розпакування виконане, агрегат встановлюють, однак і тут є нюанси. Якщо Ви просто встановили холодильник і він гучно шумить, то Ви неправильно виконали його установку. Цей прилад, як і пральна машина автомат, повинен встановлюватися виключно за рівнем, інакше наслідками виявляться не тільки гучна робота агрегату, але і не щільне прилягання дверей. Тому, при встановленні холодильника необхідно використовувати будівельний рівень, якщо в якомусь із кутів агрегату присутній ухил, необхідно його вирівняти методом регулювання ніжок, у разі, коли таких немає, можна придбати спеціальні підкладки, або підкласти щось щільне.

встановлення холодильника

Час для проморозки

Коли новий холодильник стоїть рівно і транспортувальні болти зняті, але він все одно гуде голосніше, ніж покладено, при цьому працює всього день-два, також не слід панікувати. Такому приладу потрібен час, щоб набрати необхідну постійну температуру, поки вона не набрана, компресор може гудіти голосніше, ніж звичайно, і включатися частіше, ніж у нормальному режимі роботи. Як правило, на повний набір температури і входження в нормальний режим роботи агрегату потрібно від 4-х до 7-ми днів.

Холодильник деренчить і гримить, але не надто голосно

Коли Ви раптом звернули увагу, що холодильник працює при запуску мотора-компресора, простежте, скільки часу це триває. Якщо шум триває протягом кількох секунд – це нормальне явище, просто ймовірно раніше Ви не звертали на це уваги. Для запуску компресору необхідний ривок, саме в цей момент він видає досить гучний звук, але настільки нетривалий, що якщо в будинку працює щось ще або хтось розмовляє, ми просто не звертаємо на цей звук уваги.

Перевірте розташування продуктів у холодильній камері. Існує ймовірність того, що вони просто стоять надто близько один до одного, наприклад, стикаються банки та каструлі, які й видають сторонній шум. Наведіть порядок на полицях і деренчання зникне.

Якщо раніше Ви не помічали ніяких сторонніх звуків від холодильника, але після того, як рухали його, наприклад під час генерального прибирання, помітили, що він почав гриміти, перевірте, чи можливо Ви присунули його занадто близько до стіни або меблів, внаслідок чого він з нею стикається і видає шум. Просто поставте прилад так, щоб він ні чим не торкався і проблема буде вирішена.

Холодильник гримить, стукає і голосно гуде

Якщо Ваш холодильник працював тихо і справно довгі роки і раптом почав гриміти та шуміти, при тому, що Ви його не переставляли і вміст полиць у повному порядку, швидше за все це свідчить про несправність, яку необхідно знайти та усунути.

  1. Тарахтит холодильник при роботі компресора, при цьому спостерігається триваліша робота компресора (у нормі компресор працює 10-15 хвилин і 10-15 хвилин відпочиває). Така поведінка агрегату свідчить про знос мотора-компресора, швидше за все, зносилися його внутрішні деталі - поршні, кільця. У цій ситуації потрібно замінити компресор, для здійснення цієї процедури рекомендується звернутися до майстра.

  2. Коли гучно працює холодильник у момент запуску та відключення компресора, слід перевірити кріплення амортизаторів, швидше за все вони ослабли та потрібно їх відрегулювати. З цим завданням можна впоратися самостійно, досить просто затягнути кріплення.

    холодильник гримить, шумить

Також, існує ймовірність прогнивання кріплень компресора, в цьому випадку при запуску і в процесі роботи він вібруватиме і битиметься про металеві трубки та корпус холодильника, тим самим видаючи досить гучні звуки. Можна самостійно спробувати зафіксувати компресор, але якщо у Вас немає відповідних навичок, краще довіритись професіоналу.

  1. Якщо холодильник із системою заморожування no-frost надто голосно працює, швидше за все шумить вентилятор у морозильній камері. Причиною шуму вентилятора є крижана навколо нього. Щоб виправити ситуацію, необхідно повністю розморозити агрегат. Щоб здійснити повне розморожування, потрібно відключити холодильник не менше ніж на 12 годин, після відтавання слід протерти камери приладу досуха і запустити його. У випадку, якщо найближчими днями ситуація з гуркотом повториться, ймовірно сталася поломка нагрівального елемента, тому рекомендується відключити техніку від мережі та викликати майстра для проведення точної діагностики та подальшого ремонту.

Холодильник шумить

Коли в будинку повна тиша, наприклад вночі, і Ви чітко чуєте булькання і клацання, що походить від холодильника, не варто турбуватися. Булькання - це перетікання холодоагенту трубками, яке є цілком природним явищем. Якщо холодильник клацає, це також зовсім не свідчить про поломку, просто в момент включення та вимикання пускозахисного реле лунає клацання, на яке Ви не звертаєте жодної уваги в денний час. Якщо після відкриття та закриття дверей морозильної або холодильної камери чути “завірюха”, також не варто панікувати - це нормальна поведінка для приладу.


Коментарі ()

    Зміст: